Syftesdriven

Syftesdriven – Du har något att ge

Baksidestext:

Känner du att du vill göra något mer med ditt liv, men du vet inte vad? Har du en känsla av att stå och trampa? Fantiserar du ofta om att livet vore annorlunda? Känner du att du har mer att ge utan att få utlopp för det?

Denna självhjälpsbok motiverar och inspirerar sina läsare till att finna sitt syfte. Med lättbegripliga verktyg som läsaren kan utgå från ger boken en stabil grund att stå på för självförverkligande. Den beskriver författarens erfarenheter och tankar samtidigt som den förlitar sig på läsarens förmåga att praktisera. “Syftesdriven” är en bok om att hitta sitt driv och en riktning att arbeta mot. Den blandar teorier från modern psykologi och mindfulness till affärslitteratur och antik kinesisk filosofi för att samla handfasta verktyg och givande tankemönster. Det handlar om att våga ställa frågan “Vem är jag?” och vara öppen för svaret.

Boken finns även som ljudbok på bland annat:

https://www.storytel.com/se/sv/books/syftesdriven-1443525

https://www.bookbeat.se/bok/syftesdriven-590855

”Nu har jag läst ut Syftesdriven och kan varmt rekommendera den. Författaren har lyckats distillera ner havet av kunskap om personlig utveckling för att behålla det mest kraftfulla! Boken är som en coachningmanual. Den är praktisk och här finns mycket att hämta och reflektera över. Tack och grattis Love Nicklasson och Lava förlag!” 

– Mark Henderson

Min kommentar:

Syftesdriven är på ett sätt avstampet för mig in i en nya fas i mitt liv.  En fas där jag började utvärdera och reflektera över de val jag gjort dittills i livet. Innan denna fas fanns ett frenetiskt sökande efter något slags svar över vad jag skulle göra med mitt liv.

Dess principer ligger fortfarande som grund för mitt liv och hjälper mig hålla en riktning i mina beslut. När jag tänker tillbaka på processen som varit gör jag det med glädje. Den kantades av en hoppfullhet och en önskan om att göra skillnad. Det som gör mig mest tacksam är att jag fick möjligheten att vara mellan två jobb under en sommar. Jag hyrde in mig på ett litet kontor och satt och bearbetade ett stort material jag hade som nog var dubbelt så stort som det som blev själva boken. För mig var det viktigt att hålla mig kort och koncis i texten och ge enkla men kraftfulla verktyg.


Läsprov ur boken – Inledning kapitel 9 – Din konstant:

Visste du att hela din kropp byts ut under årens lopp? Ingen av de fysiska delar du har nu kommer att vara samma om några år. Från det att du föds till att du dör kommer dina celler att bytas ut, och fysiskt förändras du hela tiden. Du tränar mycket och dina muskler blir större och din kondition bättre. Sen slutar du träna, då blir musklerna mindre och konditionen försämras. Kroppen anpassar dig efter den fysiska aktivitet du utför. Du blir solbränd, du får ärr, du bränner fett, du lagrar fett. Dina celler byts ut och din kropp är i konstant förändring.
Dina tankar är inte samma som för ett år sedan. Du lär dig nya saker och skapar nya minnen. Du får nya referenspunkter och nya intryck. Hela tiden är din kropp i förändring. Du är aldrig stilla utan i ständig rörelse. Du vet inte vad som kommer att hända och forma dig i framtiden. Det du kan idag kunde du inte igår. Du lär dig nya saker hela tiden och utvecklas. Du är i ständig förändring.
Men kan det vara så att förändring bara sker i ett yttre? Att du innerst inne har något som är konstant och inte förändras. Något som är du. Något som alltid funnits och alltid varit likadant. Något som skapar en unicitet i dig som aldrig kan tas från dig.
Trots all förändring i din kropp och dina sinnen finns där en konstant. En konstant som inte behöver lära sig något. En konstant som är fullkomlig och perfekt som den är. Att allt du lär dig och all förändring som du trodde var du, inte är du, utan du är en konstant. Redan fullkomlig och perfekt, men i en fysisk kropp med allt vad det innebär. Trots ditt utseende. Trots dina ägodelar och beteenden. Trots ditt arbete och karriär finns du där. Nästan hånande åt alla dina strävanden i världen. Det är där du hittar dig själv. Långt inom dig under alla lager av tankar och försvarssystem. Du är inte bilen du äger eller adressen du bor på eller titeln du bär. Du är inte din kropp. Du är du. Du är inom dig.
Mina döttrar är lika varandra. De är även väldigt lika sin mamma och hennes syster när de var i samma ålder. Men de är ändå olika. Redan när de låg i sin mammas mage visade de sin unicitet. Min äldsta dotter sparkade och slog inne i magen. Vi kallade henne lilla Tyson. Men min yngsta hade inte samma temperament. Redan i magen visade de en olikhet till varandra som jag kan intyga har hållit i sig sedan dess. Trots likheterna mellan deras fysiska kroppar har de en egen personlighet och unicitet. Något i dem har varit konstant och gav uttryck redan när de låg i magen. trots att de under sina första levnadsår förändras mycket.
Det är enkelt att identifiera sig med sin kropp och dess egenskaper. Men då identifierar du dig med något i förändring. Därför måste du leta bortom kroppen och dess system för att hitta din unicitet och din konstant.